divendres, 13 de desembre de 2013

PATÉ D'OLIVES

Hui ha estat un dia especial!

Aquest matí, després del pati, hem fet paté d'olives. Uuummmm!

Què sí! Què sí! Ara us ho contem tot.

Ja fa unes setmanes vam collir uns quilets d'olives
Les vam trencar i per llevar-les l'amargor, les vam posar a remulla dins d'un sac i a la font de l'assut al llarg de la jornada escolar. 
Per la vesprada, abans de tornar a casa, les entràvem dins i les dipositàvem dins d'un cabasset de goma amb aigua de la mateixa font. 
Quan va arribar el moment en que van perdre l'amargor, les deixàrem escorreguent-se al llarg del dia d'ahir fins hui a les onze i mitja del matí, just després del pati.


I hui què hem fet amb elles?

Hui hem fet paté d'olives negres i verdes. 


Intentant esbrinar que es un pate.
En primer lloc i, entre tots, hem esbrinat què és un paté.
Com es menja, com pensàvem que era el procés d'obtenció i quins instruments i ingredients calien .





Quan més o menys ho teníem clar, i amb les mans netes, s'hem dividit en dos grups formats per alumnes dels tres grups i hem començat el procés d'elaboració:


Olives sense pinyol.

Un grup s'ha dedicat, inicialment a
  llevar el pinyol de les olives, les quals ja vam trencar quan les collirem.






 
Pinyols i rebuig.


A més a més, dels pinyols, també hem separat algunes parts de certes olives més tocades.








    Alumnes molent.

     L'altre, amb un molinet de fusta, s'ha dedicat a moldre la pebrella utilitzant l'instrument amb molta cura i, respectant el torn.








    Quan ja teníem certa quantitat, uns quants han començat a batre les olives per transformar-les en un inici del que seria, més tard, el paté definitiu.


      Batent olives amb la batedora.
    Olives transformant-se en paté.













     Conforme avançava la trituració, anàvem afegint pebrella, suc de llima i sal segons el gust dels tastadors, a més a més, d'incloure quasi una dent d'all.

    Molent pebrella, removent i tastant.

    Removent i tastant.



     Finalment, hem afegit un poc d'oli d'oliva. 


    Ara reposarà fins dilluns, quan tastarem a l'hora de l'esmorzar amb llesques de pa torrat

    Ja sabem que quan més temps passe reposant, més gust agafarà de les herbes però, com que s'acaba el trimestre, les tastarem la propera setmana. A més a més, cal la possibilitat d'acabar de transformar les olives que resten i seguir gaudint de la vivència d'aquesta experiència.

    A algú li apeteix tornar a fer paté? 
    Sí? Estàvem segurs de que voldríeu repetir!

    Bé, fins ací un breu resum del dia de hui. 
    Pròximament, publicarem una entrada amb la informació completa i les fotos de tot el procés.

    Fins prompte!


    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada